Written by 7:52 pm Grafik & Tasarım Views: 15

SVG Nedir ?

SVG Nedir ?

ölçeklenebilir vektör grafikleri anlamına gelir. İnternette iki boyutlu görüntüler oluşturmak için kullanılan web dostu vektör tabanlı bir dosya formatıdır.

SVG dosyalarını uzantılarına göre tanımlayabilirsiniz – “.svg.”

Görüntü bilgilerini raster tabanlı biçimler oldukları için piksel biçiminde depolayan PNG, JPEG ve JPG gibi diğer popüler görüntü biçimlerinin aksine, SVG’ler grafik bilgilerini bir dizi nokta ve çizgi olarak depolar.

Bu, SVG dosyalarının nasıl yeniden çalışıldığı, yakınlaştırıldığı veya yeniden boyutlandırıldığına bakılmaksızın, PNG, JPG ve diğer raster görüntüler gibi bulanık ve pikselli hale gelmedikleri anlamına gelir.

SVG Dosyası Ne İçin Kullanılır?

SVG dosyaları ömür boyu aynı kaldığından, web sitesi simgeleri ve logoları genellikle onlarla yapılır.

SVG’nin mükemmel bir avantajı, içindeki metnin Google gibi arama motorları tarafından okunabilmesidir, bu nedenle SVG dosyaları infografik ve illüstrasyon yapmak için kullanılır.

SVG Dosyası Nasıl Açılır

Google Chrome, Safari, Edge  ve Firefox gibi modern tarayıcılar, sizin için SVG dosyalarını açmalarını sağlayan yerleşik işlevlere sahiptir.

SVG dosyalarını, bunları yapmak için kullanabileceğiniz özel düzenleme yazılımında da açabilirsiniz. Yine örnekler Adobe Illustrator, CorelDraw, Adobe Photoshop, Microsoft Visio ve GIMP’dir.

SVG dosyalarını düzenlemek istiyorsanız, bunları VS Code, Atom ve Sublime Text gibi bir Kod Düzenleyici ile açıp düzenlemelerinizi yapabilirsiniz.

Resim Düzenleme Programları ile SVG Nasıl Yapılır?

Adobe Illustrator, CorelDraw, Adobe Photoshop, Microsoft Visio ve GIMP gibi görüntü düzenleme yazılımlarıyla bir SVG dosyası oluşturabilirsiniz.

Bu programlar ile çizebileceğiniz SVG’ler söz konusu olduğunda yaratıcılığınız sınırınızdır.

Programlar konusunda ne kadar bilgili ve deneyimli olduğunuza bağlıdır.

Ayrıca, Google Dokümanlar ile bir illüstrasyon ve çizimler oluşturursanız, bunları SVG’ye aktarabilirsiniz.

(Visited 15 times, 1 visits today)
Close