Written by 7:43 pm Webmaster, Development Views: 22

Yazılım Nedir?

Yazılım Nedir ?

Yazılım, bilgisayarları çalıştırmak ve belirli görevleri yürütmek için kullanılan bir dizi talimat şeklinde özetle tanımlanmaktadır. Veri veya programlamadan oluşan yazılım bir cihazda çalışan uygulamalara, komut dosyalarına ve programlar için kullanılan ve pek çok alan için geliştirilebilen bir kavramdır. Yazılım değişken bir parça olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yazılımın Hayatımızdaki Yeri Nedir?

Yazılım tarihçesine bakıldığında Alan Turing, yazılım teorisini ilk olarak 1935’te bir makalesinde kullanmıştır. Bununla birlikte, yazılım kelimesi matematikçi ve istatistikçi John Tukey tarafından elektronik hesap makineleri programlarını tartıştığı “American Mathematical Monthly” 1958 sayısında icat edildi. Günümüze gelindiğinde ise dünyada kişisel bilgisayar sayısı milyarları aşmış durumdayken yazılım da hayatımızın her yerindedir.

Yazılım alanları dediğimizde Bugün dünyada milyarlarca mobil kullanıcı vardır. Bu cihazların her biri, birbiriyle ilişkili birçok işlevi olan karmaşık bir yazılım parçası olan bir işletim sistemi tarafından oluşturulur. Dünya çapındaki işletmeler ve bireyler, yazılımı birden çok amaç için kullanır. Bugün gelinen noktada yazılım hayatlarımızın tam içindedir.

Yazılım avantajlarına bakıldığında;

  • Hayatımızı daha konforlu hale getirmeye yardımcı olur.
  • Dünyanın her yerinden insanlarla iletişim kurmaya yardımcı olur.
  • Hayatımızın her anında İhtiyaç duyulan herhangi bir bilgiyi veya ürüne anında ulaşabilmeyi mümkün kılar.
  • Hayatımızı kolaylaştıran pek çok noktada vardır.
  • Rutin görevleri otomatikleştirerek maliyetleri azaltmaya yardımcı olur.
  • İş süreçlerinde verimliliği arttırır.
  • Kağıt işlemlerini azaltır.
  • İş hayatında hızlı iletişimi mümkün kılar.

Yazılım Türleri Nelerdir?

Yazılımın iki ana kategorisi bulunur. Bunlar uygulama yazılımı ve sistem yazılımıdır. Aşağıda yazılımın türlerini açıkladık.

Sistem yazılımı: Sistem yazılımı, bir bilgisayarın donanımını çalıştırmak için tasarlanmıştır ve uygulamaların üzerinde çalışması için bir platform sağlar.

Programlama yazılımı: Bilgisayar programcıları kod yazmak için programlama yazılımı kullanır. Programlama yazılımı ve programlama araçları, geliştiricilerin diğer yazılım programlarını geliştirmesine, yazmasına, test etmesine ve hata ayıklamasına olanak tanır. Programlama yazılımı örnekleri arasında birleştiriciler, derleyiciler, hata ayıklayıcılar ve yorumlayıcılar bulunur.

Uygulama yazılımı: En yaygın yazılım türü olan uygulama yazılımı, bir kullanıcı veya bazı durumlarda başka bir uygulama için belirli bir işlevi yerine getiren bir bilgisayar yazılım paketidir. Bir uygulama bağımsız olabilir veya uygulamayı kullanıcı için çalıştıran bir program grubu olabilir.

Sistem yazılımı: Bu yazılım programları, bir bilgisayarın uygulama programlarını ve donanımını çalıştırmak için tasarlanmıştır. Sistem yazılımı, donanım ve yazılımın faaliyetlerini ve işlevlerini koordine eder. Ayrıca, bilgisayar donanımının işlemlerini kontrol eder ve diğer tüm yazılım türlerinin çalışması için bir ortam veya platform sağlar. Yazılım nedir örnekler dediğimizde işletim sistemi, sistem yazılımının en iyi örneğidir.

Sürücü yazılımı: Aygıt sürücüleri olarak da bilinen bu yazılım, genellikle bir tür sistem yazılımı olarak kabul edilir. Aygıt sürücüleri, bir bilgisayara bağlı aygıtları ve çevre birimlerini kontrol ederek belirli görevlerini gerçekleştirmelerini sağlar. Bir bilgisayara bağlı her aygıtın çalışması için en az bir aygıt sürücüsüne ihtiyacı vardır. Örnekler, özel oyun denetleyicileri de dahil olmak üzere herhangi bir standart olmayan donanımla birlikte gelen yazılımların yanı sıra USB depolama aygıtları, klavyeler, kulaklıklar ve yazıcılar gibi standart donanımları etkinleştiren yazılımları içerir.

Ara yazılım: Ara yazılım terimi, uygulama ve sistem yazılımı arasında veya iki farklı türde uygulama yazılımı arasında aracılık eden yazılımı tanımlar. Örneğin, ara yazılım, Microsoft Windows’un Excel ve Word ile konuşmasını sağlar. Aynı zamanda, bir tür işletim sistemine sahip bir bilgisayardaki bir uygulamadan, farklı bir işletim sistemine sahip bir bilgisayardaki bir uygulamaya uzaktan çalışma isteği göndermek için de kullanılır. Ayrıca, daha yeni uygulamaların eski uygulamalarla çalışmasına olanak tanır.

(Visited 22 times, 1 visits today)
Close